3G nedir ve neler getirecek?

3G'nin kısa tarihi ve öncesindeki gelişmeler

3G ifadesi en basit anlamıyla kablosuz teknolojilerin, özellikle de mobil iletişim teknolojilerinin günümüzde ulaştığı noktayı temsil ediyor. Üçüncü nesil anlamına gelen 3G'ye gelene kadar iki nesil geçildi.

1G

1G dönemi 1970'lerin sonlarında başladı ve 1980'lere kadar sürdü. İlk gerçek mobil telefon sistemleri bunlardı. Analog ses sinyalleri ile çalışan bu sistem amatör radyo operatörlerinin kullandığı ağa göre biraz daha karmaşık bir sistemdi.

2G

2G dönemi ise 1990'larda başladı ve halen dünyada kullanılıyor. Dijital ses kodlama yapabilen bu sistem zaman içerisinde geliştirilerek, daha yüksek bant genişliği, paket iletimi ve multimedya öğelerle güçlendirildi.

3G

İlk 3G ağı ise 2001 yılında Japon NTT DoCoMo tarafından kuruldu. Ses, data, video ve uzaktan yönetim gibi gelişmiş multimedya özellikler; e-posta, web sayfası görüntüleme, faks, videokonferans gibi özellikler sunan 3G yüksek hızda internet erişimi de sağlıyor. Büyük ölçüde cep telefonu ile ilişkilendirilen 3G aslında yalnızca cep telefonlarından kullanılan bir teknoloji değil. Mobil olarak yüksek hızda erişim sağlayan bir teknoloji olan 3G askeri operasyonlar, ulaştırma, uzay haberleşme gibi birçok farklı alanda kullanılıyor.

Üsame İldar Ödemir - Computerworld.com.tr