En ucuz cep testte

Simvalley Mobile RX-80 Pico- Bu cep telefonu ile telefon etmek ve mesaj çekmek dışında başka bir şey yapamıyorsunuz. Ama 35 TL karşılığındaki fiyatı ve kredi kartı kadar küçük boyutları ile birçok kullanıcının ilgisini çekiyor.

Özellikle teknolojik mobil cihaz sektörünün çok hareketli olduğu bir çağdayız. Her gün yeni bir cep telefonu piyasaya çıkıyor. Hem de yepyeni bir yığın özellikle... Ama çoğu kullanıcı bu özelliklerin yarısından çoğunu kullanmıyor, hatta kullanamıyor bile. Buna rağmen üreticiler ufacık cihazlarına hep daha fazlasını tıkıştırmaya çalışıyorlar. Trend böyle olunca da daha azını isteyenler bile mecburen çok işlevli telefonlar kullanmak zorunda kalıyor.

Simvalley`in Mobile RX-80 Pico`su (Hyundai Mobile MB-105 Chico) ise bu eğilimin tersine giden nadir telefonlardan. Avrupa`da yaklaşık 35 TL`ye satılan kredi kartı boyutlarındaki bu minicik telefon ile sadece telefon görüştürmeleri yapabiliyor ve SMS atabiliyorsunuz. Özellikle sadelikten yana olan kullanıcıların ilgisini çeken RX-80 bizim de dikkatimizden kaçmadı ve daha Türkiye`de olmasa da bu `sade` telefonu için ele geçirip inceledik. Bakalım 35 TL değerindeki bir cep, binlerce liralık ağabeylerine ne kadar kafa tutabilecek?

Artıları

RX-80 Pico gerçekten özel bir telefon. Kullanıcılara sadece kullandıkları özelliklerin parasını verme şansı tanıyor. Onu seçen kullanıcılar da aslında ne aldıklarını ve ne işe yarayacağını kesin olarak biliyor. 35 TL`ye satılan RX-80 ile telefon görüşmeleri yapabiliyor, SMS atabiliyor ve telefonu saatli alarm olarak kullanabiliyorsunuz.

Daha fazlası ise ne yazık ki yok. Ama Pico yapabildiği bu konularda oldukça başarılı. Kaba gibi gözüken yapısı kullanımda oldukça rahat. Beş yönlü menü tuşu sayesinde menülerde kolaylıkla gezebiliyorsunuz. Telefonun dört kullanım profili var ve buları kendinize göre düzenleyebiliyorsunuz. Bu gezinti tuş takımının dört tuşunu ise istediğiniz SMS ya da rehber gibi işlevlere atayabiliyorsunuz.

Üreticileri RX-80`in yazılımını hazırlarken T9 sözlüğü de unutmamış. Bu sayede SMS yazmak oldukça kolay. Tek sorun ise kendi sözlüğünüzü oluşturamamanız. Testimizde tuş takımının mavi aydınlatması ve kullanımı gerçekten hoşumuza gitti. 44 gram ağırlığı ve kredi kartına yakın 80x50x10 milimetre boyutları ile RX-80 mini cep telefonlar sınıfına girmeyi de hak ediyor.

Eksileri

35 TL`lik bir cep telefonunda eksik olan donanımları saymak pek doğru değil. Bu yüzden biz olabileceğini düşündüğümüz ama RX-80`de olmayan birkaç noktayı sayalım: MP3 çalar, Bluetooth, USB ve daha büyük bir bellek. Ama bu kadar uygun fiyatlı dual bant bir telefonda bunları da görmezden gelebiliriz. RX-80`nin görmezden gelemeyeceğimiz noktalar da var. Bunlardan ilki telefonun pil ömrü. RX-80`in 330 mA/saatlik lityum iyon pili testlerimizde sadece 77 dakika dayanabildi. Bu yüzden mutlaka bir yedek pil alıp yanınızda taşımanızı öneriyoruz.

RX-80`in sınıfta kalan diğer özelliği ise siyah beyaz ekranı. Okumada güçlük yaşamasak da Sony Ericsson ve Nokia`dan renkli ekranların artık çok ucuz telefonlara kadar inebildiğini biliyoruz. Diğer ucuz telefonlarda olup RX-80`de olmayan diğer özellikler ise titreşim ve serbest konuşma işlevleri. Simvalley yakın zamanda yeni bir yazılım sürümü ile telefonlarında kulaklık setlerinin kullanılabileceğini duyursa da bunun serbest konuşmanın yerini tutabileceğini düşünmüyoruz.

Sonuç

Simvalley Mobile RX-80 Pico cep telefonu listelerimizde son sıradaki yerini almış olsa da 35 TL`lik kredi kartı boyutlarındaki bu telefona çekinmeden `Fiyat/Performans lideri` ünvanını veriyoruz. RX-80 özellikle ikinci bir telefon olarak kullanmak ya da kaybolduğunda üzülmemek istemeyenler için birebir. Ama müzik dinleyip internete girmek isteyenler bu telefondan uzak durmalı.

Kısacası Simvalley Mobile RX-80 Pico, `telefon konuşmak içindir; gerisi teferruat` diyenler için bulabilecekleri en uygun fiyatlı seçenek gibi görünüyor. Eğer siz de yüzlerce lira verip yeni bir cep telefonu aldığınızda `ne işime yarayacak bu Bluetooth?` diyenlerdenseniz, bu telefon keşke Türkiye`de olsaydı diye iç geçirebilirsiniz. Ne yazık ki Simvalley Mobile RX-80 Pico`nun Türkiye`ye gelip gelmeyeceği ile ilgili net bir açıklama yok. Tep yapabileceğimiz ise bekleyip görmek...