3G`li telefonlarda bunlara dikkat!

Ayın son günü uygulamaya geçecek olan üçüncü nesil (3N) teknolojisi için 11 gün kaldı. Uygulama ile internet her yerde olacak

Mobil hızlı internet ve görüntülü konuşmanın altyapısını sağlayacak 3N (Üçüncü Nesil /3N, Third Generation/ 3G) teknolojisinden faydalanmak için 11 gün kaldı. 30 Temmuz gecesi hizmete girecek 3N hizmeti için altyapı kullanılır hale gelecek. Son 5 yıldır yoğun bir şekilde satın aldığımız 3 milyonun üstündeki 3N telefona bu yıl çok daha çok harcama yapıyoruz. GfK Türkiye`nin yaptığı araştırmaya göre 2009`un ilk 5 ayında bir 3N telefona ortalama olarak 248 euro ödedik. Toplamda da 635 milyon dolar ödeme yaptık.

3N TELEFON 248 EURO

GfK araştırması 3N telefon modellerinin 2008 de adetsel olarak yüzde 14, cirosal olarak yüzde 35 pay alırken, 2009 ilk 5 ayında adetsel yüzde 15, cirosal yüzde 35 paya sahip olduğunu ortaya koyuyor. 2008 ilk 5 ayında 2N cep telefonu ortalama son kullanıcı fiyatı 119 euro olarak gerçekleşirken, 2009 yılının aynı döneminde ortalama telefon fiyatı 84 euroya düştü.

OPERATÖRLER FİYAT KIRDI

Yine aynı dönemler arasında karşılaştırma yapıldığında 3N telefonların ortalama tüketici fiyatları 330 eurodan 248 euroya gerilediği görülüyor. Cep telefonu firmalarının rekabeti bu fiyatları daha da aşağı doğru çekmesi bekleniyor. Fiyatların düşmesine bir neden de cep telefonlarında giderek artan operatör desteği. Cep telefonu operatörleri rekabete sadece cep telefonunda değil, dizüstü bilgisayar ve USB modem gibi diğer cihazlarda da devam ediyor.

TELEFON YERİNE BİLGİSAYARDA KULLANILIYOR

Eğer kullandığınız telefon 3N uyumlu değilse, kendinize hemen yeni bir telefon almalısınız. Eğer yeni bir telefon değil, `Ben mini dizüstü bilgisayar veya eski bilgisayarımdan USB modemle bağlanmak istiyorum` diyorsanız, SIM kartınızla bu cihazlardan da 3N mobil internet hizmeti alabiliyorsunuz.

EN UCUZ 3N`Lİ OLMA MALİYETİ HİZMET VE YENİ CEPTEN GEÇİYOR

Cep telefonu ekranında 3N (3G) işareti görmenin maliyeti yeni bir cep telefonu. 3N hizmetinden faydalanmak için öncelikle kullanılan cep telefonu operatörüne kısa mesaj, telefon ya da bayi aracılığıyla başvurmak gerekiyor. Sonra kullanacağınız cep telefonunun 3N uyumlu olması, görüntülü konuşmayı yapmak için her iki abonenin telefonunun da 3N uyumlu olması şart. Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu`na göre şu anda 3 milyon uyumlu telefon zaten var. Operatörlerin görüntülü görüşme için ekstra ücret alması beklenmiyor. Ancak sınırsız tarifelerinkullanılması zor. Turkcell`in aylık 30 TL`nin biraz üstünde bir fiyata kotalı internet hizmeti vereceği tahmin ediliyor.

6 SORUDA 3N (3G) NEDİR NASIL KULLANILIR?

1- ALET 3N UYUMLU OLMALI: Mobil hızlı internet bağlantısının en kolay yolu. Hizmetten faydalanmak için operatöre başvurmak şart ve cep telefonunuz, dizüstü bilgisayar veya USB modem 3N uyumlu olmalı.

2- GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMA NEDİR? Görüntülü konuşma 3N ile internete bağlanarak kullanılan uygulamalardan en popüleri. Görüntülü MSN kullanımının cep telefonundaki karşıtı diyebiliriz. Fiyatı normal konuşma ile aynı.

3- NE ZAMAN KULLANIRIM? 30 Temmuz gecesi tüm operatörler Turkcell, Vodafone ve Avea hizmete başlayacak. Turkcell ve Avea kısa mesajla ön talep toplamaya başladı. Şu anda 3N (3G) işaretini görmek mümkün.

4-İNTERNET NE KADAR HIZLI OLACAK? Cihaza ve kullanıcı sayısına göre internet hızı değişecek. Şu anki telefonların birçoğu 1 megabit hızı destekliyor. Piyasadakiler en fazla 7.2 megabiti destekliyor. Yani cepten video mümkün.

5- TELEVİZYON İZLENECEK Mİ? 3N esas itibarıyla daha çok video demek. 90 dakika olmasa da bir maçın veya dizinin önemli anları, 5 -10 dakikalık haberler cepten izlenecek. İleride içerik daha sofistike olacak.

6- 3N İNTERNET PAHALI MI OLACAK? Henüz kullanım ücreti açıklanmadı ama ADSL`den daha ucuz olmasa da kullanım rahatlığı aboneleri çekecek. 1 kez internete bağlanınca hareket halinde internete bağlı olunacak.

CEP TELEFONU EKRANINDAN GÖZÜNÜZÜ ALAMAYACAKSINIZ

Cep telefonu ekranı büyüdü, kalitesi arttı, şimdi mobil hızlı internet bağlantısı sunan 3N altyapısı ile televizyon dizilerinden futbol maçlarına, görüntülü konuşmadan haberlere kadar her konu için cep telefonu ekranına bakılacak. Cep telefonları mobil hızlı internet bağlantısı ile birlikte yetenekleri artıyor, ekran büyüklüğü 3 inçi aşıyor ve hemen hepsi 7.2 megabit 3N hızını destekliyor.

EN YETENEKLİSİ BENİM TELEFONUM

Nokia N97 dokunmatik 3.5 inç ekranı `kendin pişir kendin ye` tarzında en sevdiğiniz, en çok kullandığınız uygulamaları ana ekrana taşıyabiliyorsunuz. Ağustos`ta piyasaya sürülecek telefonun 750 euro olması bekleniyor. Depolama alanı 32 GB.

ÜÇ BOYUTLU MÖNÜ EKRANA BAĞLIYOR

ÜÇ boyutlu mönüsü diğer akıllı telefonlardan LG Arena KM900`ü ayırıyor. 3 inç ekranı ve sadece 4 tuşu ile kolay kullanım mönüsüne sahip. Rakipleri gibi 5 megapiksel kamerası ve merceği iyi fotoğraf çekimine izin veriyor. Dokunmatik ekran performansı iPhone`a yakın. Fiyatı 899 TL.

ÇİFT HATTAN MOBİL İNTERNETE DOKUNUN

İKİ hat kullananlar hem 3N mobil hızlı internetten hem çift SIM kart teknolojisini kullanabiliyor. Black çift SIM kartın dışında 3 Megapiksel kameraya sahip ayrıca MSN, Yahoo Talk, Google Talk ve AOL Messenger gibi uygulamaların kullanılmasına olanak sağlıyor.Ürünün satış fiyatı tek SIM kartlı 3N telefonlarıyla yarışması için 399 TL.

EN KÜÇÜK BOYUTLARA SAHİP 3N TELEFON

Küçük gövdesinde 3N destekli telefonlar içerisinde en küçük boyutlara sahip telefon Sony Ericsson G750 oldu. 2.4 inç ekranı diğerlerine göre küçük olsa da yetenekleri rakiplerinden eksik değil. Bunun dışında internet uygulamalarına tek tuşla erişilebiliyor. 1GB depolama alanı genişleyebiliyor. Müzik yeteneği iyi ve fiyatı 680 TL.

JET GİBİ DOKUNMATİK CEP MODELİ

Dokunmatik ekran konusunda Apple ile yarışacak kaliteye uygulamalara daha uygun fiyata sunan Samsung Jet gibi bir telefon modeli ile karşımıza çıkıyor. 3.1 inç ekranı oldukça kaliteli ve avucunuzun içine rahatlıkla sığıyor. Uygulamalar hızlı. Kusuru video kalitesi. Satış fiyatı 999 TL.