Airties, IPTV kutusu ihraç eden ilk Türk firması

Airties Kablosuz İletişim A.Ş Üst Yöneticisi (CEO) Bülent Çelebi, geniş bant teknolojisi kullanılarak interaktif televizyon yayını sağlayan IPTV uygulamasında kullanılan `Set Up Box` ihracatını yapan `ilk` Türk firması olduklarını bildirdi.

`Set Up Box` üniteleri için Hindistan`da faaliyet gösteren Smart Digivision şirketiyle anlaşma yaptıklarını belirten Çelebi, IPTV hizmetinin bilgisayarda, internet üzerinden yapılan bir çok işlemi geniş bant teknolojisi kullanılarak televizyondan kontrol edebilme imkanı sağladığını anlattı.

IPTV konusunda 2 yıldır sürdürdükleri Ar-Ge çalışmalarını olduğunu belirten Çelebi, `Her sene 2 milyon dolar bu çalışmalara ayırdık. Şimdi dünya devleriyle rekabet edebilir konuma geldik` dedi.

Hindistan pazarının çok hızlı bir gelişim gösterebileceğine dikkati çeken Çelebi, hedeflerinin 1 yılda minimum 200 bin kullanıcıya ulaşmak, ileride de Hindistan`daki 110 milyon televizyon kullanıcısına bu hizmeti götürmek olduğunu söyledi.

IPTVÂ ile bölgeye, mahalleye hatta kişiye özel yayın yapılabildiğinin altını çizen Çelebi, Türkiye`ye bu teknolojinin ne zaman geleceğine ilişkin soruyu şöyle yanıtladı:

`Türkiye`de daha lansmanı yapılmadı ama TTnet bu servisi veriyor olacak. Şu anda test çalışmaları yapılıyor. Onlar da lansmanını gerçekleştirip, Türkiye`ye bu servisi sağlıyor olacaklar. Biz de Set Up Box`larımız ile bu işe giriyoruz. Türkiye`de TTnet ile çalışmalara başladık. Testlerde bizim ürünlerimizi de kullanıyorlar. Önümüzdeki aylardan itibaren daha fazla adetli sevkıyatları da yapacağız. Lansmanlarını yaptıktan sonra bizim Set Up Box`larımızı ve modemlerimizi de IPTV projesi kapsamında kullanıyor olacaklar. Bizim için de bu çok büyük bir avantaj...`

AirTies Servis Sağlayıcı Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Rahşan Karan, IPTV`nin geri dönüş yapılabilir bir yayın özelliği olduğunu vurgulayarak, bunun sayesinde yayınlanan bir filmin istenildiği zaman izlenebileceğini ifade etti.

Karan, bu teknolojinin hayal gücüyle sınırlı olduğunu söyleyerek, interneti televizyona taşıdıklarını bildirdi.Â

Bu konuda hedeflerinin büyük olduğunu ve başka ülkelere de ihracat yapacaklarını dile getiren Karan, şunları kaydetti:

`Orta Doğu`dan büyük sipariş bekliyoruz. Hollanda`dan ve Rusya`dan sipariş aldık. Portföyümüzde, özellikle Orta Doğu, Avrupa ve Rusya var. Bu bizim için çok gurur verici bir şey. Bir Türk şirketi olarak kendi yaptığımız Ar-Ge çalışmalarıyla, dünya devleriyle rekabet edebilir, hatta bazı özelliklerle onlardan üstün olmak gerçekten de çok gurur verici...`

`GÜNLÜK ORTALAMA 200 YENİ IPTV KULLANICISI EKLENİYOR`

Smart Digivision`un Teknolojiden Sorumlu Üst Yöneticisi Sanjay Jain ise IPTV konusundaki en başarılı ve en zeki firmayı araştırdıklarını ve görüştükleri şirketler arasından Airties`ı seçtiklerini belirterek, Airties`ın ciddi bir bilgi birikiminin olmasının yanı sıra Set Up Box ürünlerinin hazır olmasının da Airties`ı seçmelerinde etken olduğunu söyledi.

Jain, Hindistan`da 220 milyon hane ve 1,2 milyar nüfus olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:

`Hindistan pazarında bu konuda çok büyük bir rekabet var. Bu konu üzerinde çalışan çok fazla şirket var. Aylık üyelik fiyatları çok düşük. 300 milyon cep telefonu, 6 milyon geniş bant kullanıcısı var. Hindistan gibi bir ülkede geniş bant ve internet kullanımın nüfusa oranı çok düşük. 110 milyon adet de televizyon kullanıcısı var. Geniş bant kullanıcısı ve televizyon sahibi olan insanlar arasında, görüldüğü üzere, çok büyük bir fark var. IPTV bu aradaki farkı kapatabilir. IPTV ile, kırsal alanlara, geniş bant ve internetin getirdiği avantajlar yayılabilir. Hindistan`a televizyon üzerinden interneti getiriyoruz. 54 şehirde servis sunacağız.`  Â

Jain, ticari olarak IPTV`nin tanıtımına mayıs ayında başladıklarını belirterek o zamandan bu yana 5 bin kullanıcıya ulaştıklarını, 2010 mayıs ayına kadar ise 200 bin kullanıcı hedeflediklerini bildirdi.

Günlük ortalama 200 yeni IPTV kullanıcısının eklendiğini ifade eden Jain, `Önümüzdeki 4 yıl içerisinde 3-4 milyonluk IPTV kullanıcısına ulaşmayı hedefliyoruz.` dedi.

IPTV ile bir çok servis sağlanabildiğini anlatan Jain, şunları kaydetti:

`Yayınlanan diziler daha sonra tekrar izlenebiliyor. Televizyon üzerinden eğitim alınabiliyor. Online sınav yapılabiliyor. Müzik paylaşımı, telefon görüşmeleri, görüntülü konferans gerçekleştirilebiliyor. Tek ya da çoklu kullanıcılı interaktif oyunlar oynanabiliyor. Okuldaki öğrencilerin görüntüleri velilerin evindeki televizyona aktarılabiliyor. Televizyon üzerinden mobil telefona kısa mesaj gönderilebiliyor. İnteraktif bankacılık yapılabiliyor. Borsa bilgilerine ulaşılabiliyor. Tren bileti satın alınabiliyor. DVD kiralanabiliyor. Astroloji portalına ulaşılabiliyor. Sinema koltuğu ayırtılabiliyor. Evden alışveriş yapılabilirken, yemek siparişi de verilebiliyor.`