Türkiye`de bir ilk: Kocaeli`de su sayaçları radyo frekansı ile uzaktan okunacak

Kocaeli`nin su ihtiyacını karşılayan İSU Genel Müdürlüğü Türkiye`de bir ilki gerçekleştirerek, su sayaçlarını uzaktan okuyacak. Görevli elindeki cihazla araç içinde sokaktan geçerken tüm sayaçların verileri anında toplanarak faturalandırılacak.

İSU Genel Müdürlüğü bir yandan son 5 yılda yaptığı binlerce kilometre uzunluğundaki altyapı hizmetleri ile kendisini kanıtlarken bir yandan da son teknoloji ürünlerinden yararlanıyor. Yaptığı içmesuyu yenilemesi çalışmaları ile su kayıp ve kaçaklarını yüzde 35`lere indiren kurum, sayaçlar üzerinden kayıp kaçak oranlarını da azaltmak ve abonelerine daha çağdaş ve modern hizmetler sunmak için son teknoloji ürünü olan radyo frekanslı sayaç sistemine geçiyor.

524 binin üzerinde abonesi bulunan İSU, Türkiye`de bir ilk olacak sistemin Derince`de pilot bölge uygulamasından iyi sonuçların alınması üzerine projenin yaygınlaştırılması için kolları sıvadı. Karamürsel ilçesini kapsayan çalışmada 24 bininin üzerindeki abonenin sayaçlarını ücretsiz olarak değiştirerek son teknoloji ürünü olan radyo frekans modüllü sayaçların montajına başladı. Endeks okuma personellerin sayaçların olduğu ev ve işyerlerine girilerek okunmasına son verilecek sistemde bundan sonra ev ve işyerlerine girilmeden yaya ve mobil araçlar ile yaklaşık 300 metre uzaktan radyo frekansı ile günlük 4 bin adet abonenin sayaçları okuma hatalarını da ortadan kaldıracak şekilde okunacak. Firma ekipleri tarafından yapılan montaj çalışmaları Eylül ayı başlarına kadar devam edecek.

İSU Genel Müdürü İlhan Bayram, beraberinde Abone İşleri Daire Başkanı Uğur Susoy ile birlikte sayaçların montaj çalışmalarını yerinde inceledi. Firma yetkililerinin de bulunduğu incelemede Genel Müdür Bayram, Türkiye`de bir ilki gerçekleştirmenin heyecanı içinde olduklarını söyledi. Abonelerimize daha iyi hizmet sunmak için çağdaş ve son teknoloji ürünleri kullandıklarını vurgulayan İlhan Bayram, `Kurum olarak son 5 yılda önemli altyapı hizmetleri yaptık. Bu yenilenen altyapı hizmetleri ile kayıp ve kaçak oranlarını yüzde 70`lerden yüzde 35 seviyesine indirdik. Altyapıda kullandığımız son teknoloji ürünlerini işletme alanında da sürdürüyoruz. Türkiye`de bir ilki gerçekleştirerek mevcut sayaçların yerine radyo frekanslı sayaç sistemine geçiyoruz. Derince`de pilot bölge uygulamasının ardından Karamürsel`de uygulamaya başladık. Bu sistem ile vatandaşımızı rahatsız etmeyecek şekilde, hassas sayaç okumaları yaparak ve abonelerimizin okumaya dayalı şikayetlerini azaltarak daha hızlı hizmet vereceğiz. Aynı zamanda Kurum olarak Türkiye`deki su ve kanalizasyon idareleri içinde sınıf atlayacağız.` dedi.

İSU, kısa sürede 524 bin abonesini bu sisteme geçirmeyi hedefliyor. Bu sistem sayesinde yüzlerce kişinin bir ayda okuduğu sayaçlar, birkaç kişi ile abonelerin sayaçları kısa sürede okunarak faturalandırılacak. Öte yandan, yatak odalarında ve görünmez yerlerde olan sayaçların okuma zorluğu de ortadan kalkacak. Sistem, bozuk olan sayaçları da hemen görevliye bildirilerek kayıp kaçağın önüne geçilecek. (CİHAN)