TATA Jaguarı aldığına bin pişman

2008 yılında Hinti otomotiv üreticisi Tata tarafından satıl alınan İngiliz lüks otomobil üreticileri Jaguar ve Land Rover gözünü Hindistan pazarına dikmişti. Krizin de etkisiyle Batı`da istediği satış rakamlarına ulaşamayan her iki firma umudunu Hintli zenginlere bağlamıştı.

Hintli Tata, Jaguar ve Land Rover`ı 2008`in Mart ayında 2.5 milyar dolar karşılığında satın almış ve zor durumda olan üreticiler için yeni para kaynağı olmuştu. Geçen yılın son çeyreğinde küresel mali kriz patlak verince Jaguar ve Land Rover`ın yeni sahipleri yatırdıkları paranın karşılığını alamadı. Hindistan`ın en zengin ailelerinden olan Tata Ailesi de, çözümü lüksün simgeleri olan markalarını, gelişen ekonomisiyle dikkat çeken ülkelerine ithal etmeye karar verdi. Jaguar ve Land Rover modelleri tarihte ilk olarak Yeni Delhi caddelerinde boy göstermiş olacaktı.

İşler pek de umulduğu gibi gitmedi. Hintli otomotiv devi iki ünlü markayı aldıktan 10 ay sonra 426 milyon dolarlık zararla karışı karşıya kaldı. Land Rover`ın satışları yüzde 39 düşerken, Jaguar`da yüzde 7`lik düşüş yaşandı.

Şirket yaşanan zararların üstesinden gelebilmek için eleman çıkarma yoluna gitmeye hazırlanıyor. Şirketten yapılan açıklamada her iki markadan toplam 2 bin personelin işten çıkartılması planladığı belirtildi.Hintli otomotiv uzmanları,` Jaguar, ülkede yeni gelişen orta sınıf için çok iyi bir alternatif olacak. İnsanlar Jaguar`ı sadece TV`de görüyordu, şimdi sahip olabilecekler. BMW ve Mercedes Hindistan pazarında iyi bir konum elde etti. Jaguar ve Land Rover da kısa sürede başarılı satış rakamlarına ulaşacaktır` dedi.