Cep telefonunda pillere de dikkat

Cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgalarının zararlarını en aza indirmek için telefonun SAR değerinin yanı sıra pilinin dayanma süresinin uzunluğuna da dikkat edilmesi gerektiği bildirildi.

Vücudun emdiği elektromanyetik enerjiyi ifade eden SAR değeri, cep telefonları için Avrupa`da sınır değer 2 watt/kilogram iken, ABD`de bu değer, 1,6 watt/kilograma iniyor. Modeline göre, cep telefonlarının SAR değeri değişiyor.

SAR değerindeki resmi üst sınırın, Türkiye için de 2 watt/kilogram olmasına rağmen SAR değeri en fazla 1 watt/kilogram olan cep telefonunun alınması tavsiyesinde bulunduklarını ifade eden Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü`nden Prof. Dr. Osman Çerezci, ``SAR değeri düşük diye cep telefonuyla uzun konuşma hatasına düşülmemesi gerekir. Cep telefonuyla uzun konuşmak, düşük SAR değeri avantajını yok ediyor`` dedi.

NELER YAPILMALI?

Telefonların cebimizde, ekranı vücudumuza bakacak şekilde taşınması gerektiğine dikkat çeken Prof. Çerezci, şöyle konuştu:

`Cep telefonuyla konuşurken, kapalı alanlar tercih edilmemelidir. Baz istasyonuna ulaşmak için telefon daha yüksek değerlerle çalıştığı için daha fazla radyasyona muhatap olunuyor. Açık pencereye dönük vaziyette konuşulursa, bu etki azalıyor. Gücü yüksek, pil süresi uzun telefonlar tercih edilmeli. Pilin gücü ne kadar azsa konuşma anında maruz kalınan radyasyon o kadar fazla oluyor. Bu nedenle cep telefonu satın alırken, SAR değeriyle birlikte pilin dayanma süresinin uzunluğuna da dikkat edilmeli.`