İlk yerli uydu 2015`te hazır olacak

Bazı etkinliklere katılmak üzere Ankara`dan gelen Bakan Binali Yıldırım, Atatürk Havalimanı`nda gazetecilerin İstanbul`a üçüncü köprü ve planlanan Türksat 4A uydusuna ilişkin sorularını cevapladı.

Yıldırım, Türksat 3A`nın dolduğuna ve yeni bir haberleşme uydusunun mutlaka gönderilmesi gerektiğine işaret ederek, yerli ağırlıklı bir sonraki uydunun da 2015 yılına kadar hazırlanabileceğini ifade etti.

Türksat 4A için gerekli hazırlıklar tamamlanarak ihale aşamasına gelindiğini anlatan Yıldırım, ``İhale edilecek, firma seçimi yapılacak. Ondan sonra imalatı başlıyor. İmalatta en az 23 ay en fazla 30 ay arasında gerçekleşiyor. Türksat 4A, 2011 sonunda veya 2012`nin başlarında gönderilmiş olur. Bir sonraki uydunun de yerli ağırlıklı yapılması için TAİ, TÜRKSAT ve Savunma Sanayi Müsteşarlığı ortak bir çalışma yürütüyorlar. Bakalım ne kadarını başaracaklar. Bu konuda bir yapılanmaya gittik. Hedefimiz 2015`e kadar böyle bir uydu dizaynı ve yapımını gerçekleştirmek.`` dedi.

``Üçüncü köprünün güzergahı tam belli değil``

Gazetecilerin `köprünün yeri belli oldu mu` sorusuna bakan Yıldırım esprili şekilde , ``Belli olduysa size ne. Arsanız mı var orada. Arsası olanlar merak ediyorsa yapacağımız zaman öğrenirler. Vatandaşın yüzü ancak inşaat başladığı zaman güler`` yanıtını verdi.

Yıldırım, üçüncü köprünün güzergah çalışmalarının çok uzun zamandan beri devam ettiğini ve nihayet karar noktasına gelindiğini söyleyerek, ``Bu sene içerisinde Yap-İşlet-Devret modeliyle ihale etmeyi düşünüyoruz. Tam güzergah belli değil`` diye konuştu.

Bugünkü gazetelerin güzergah olarak Sarıyer, Kanlıca, Tarabya istikametini gösterdiği hatırlatılan Yıldırım, `Başka ne kaldı ki geriye?`` diye karşılığını verdi.

Üçüncü köprü ile birlikte 321 kilometre yol yapılacağını kaydeden Bakan Binali Yıldırım, ```Hedefimiz sadece köprü değil, onunla birlikte 321 kilometre de yol var. Köprünün yapımı fazla sürmez iki yılda biter. Yolları kattığımızda tahmini 5 yılı bulur. Ne teklif gelecek o zaman kesin süreyi gireceğiz. Amacımız, hem İstanbul trafiğini rahatlatmak hem de İstanbul`dan uğramayan transit trafiği doğrudan karşılıklı olarak Avrupa`dan Anadolu`ya aktarmak.`` diye konuştu.