Trafik yoğunluğu, cep telefonlarından tespit ediliyor

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, son olarak, bu amaçla bir teknoloji geliştiren Avustralyalı mobil iletişim şirketi Optus, trafik yoğunluğunu anında izleyerek, sürücülerin gerektiğinde uyarılmasını sağlayacak. Teknoloji trafik güzergahlarının değiştirilmesi için de kullanılabilecek.

Optus`un, temelini 2006 yılında attığı ve bu ay içerisinde test amaçlı kullanıma başlanan patentli FVD (Floating Vehicle Data) teknolojisi ile 75 bin kilometreden uzun otoyol ağı bulunan Avustralya`da trafik ile ilgili yoğunluk bilgileri, özel yazılım yüklü bir bilgisayarda toplanıyor. Sistem hem 2G, hem de 3G üzerinden çalışabiliyor. Merkez bilgisayar, anlık verilerle aracın hızını ve yönünü dahi hesaplayabiliyor.

Teknoloji, basit bir temele dayanıyor. Şöyle ki açık olan her cep telefonu, kısa sürelerle en yakın baz istasyonuna, ``Bu numarayı arayan olursa, buradayım`` mesajı gönderiyor. Baz istasyonuna gelen ``Ben buradayım`` sinyalleri, o bölgedeki trafik yoğunluğunun tespiti için kullanılıyor. Bir başka deyişle, otomobil sürücüleri, hareket halindeyken çevresindeki diğer araçlarla birlikte farkında olmadan trafik yoğunluk raporu gönderiyor.

Teknoloji, sürücülerden gelen stratejik trafik bilgilerini, trafik ışıklarının yanma sürelerini değiştirerek akışkan bir trafik yaratmak için de kullanılabilecek.