Cep telefonlarında üçüncü boyut hazırlığı

Bilkent Üniversitesi`nin de katıldığı, Avrupa Birliği Komisyonu`nun geniş bir araştırmacı kitlesine sahip yeni projesi,

mobil telefonlardan üç boyutlu TV yayınlarının izlenmesine olanak sağlayacak

Cep telefonu üzerinden televizyon yayınlarının izlenmesi için geliştirilen teknolojiler, üç boyutlu yayıncılığın da önünü açtı. Bilkent Üniversitesi`nden yürütülen Üç Boyutlu Televizyon projesinde edinilen bilgilerin cep telefonlarına uyarlanması için geniş katılımlı bir proje yürütüldüğü bildirildi. Proje kapsamında, üçüncü boyut için gerekli görüntülemeyi sağlayacak yeni nesil ekranlara sahip cep telefonları tasarlanıyor.

`MOBILE 3DTV` PROJESİ

AB Komisyonu`nun geniş araştırmacı kitlesine sahip `Üç Boyutlu Mobil TV` Projesi, cep telefonlarından üç boyutlu TV yayınlarının izlenmesine olanak sağlayacak. ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gözde Akar, `Mobile 3DTV`` projesini anlattı. Üç boyutlu görüntülerin gerçeklik algısını güçlendirdiğini vurgulayan Akar, bu algının özellikle futbol maçları, sinema filmleri ve efektlerde daha güçlü hissedildiğini belirtti. Kore ve Japonya`da ülkelerin üç boyutlu TV ve mobil teknolojilere büyük yatırım yaptığını vurgulayan Akar, ayrıca bu teknoloji için gereken çekim, stüdyo ve görüntüleme teknolojilerinin de giderek geliştiğine dikkati çekti. Günümüz TV yayıncılığının uydu ya da kablo yoluyla analog olarak yapıldığını kaydeden Akar, Türkiye`nin 2014`e kadar sayısal yayına geçeceğini belirterek, bu teknolojinin gelmesiyle cep telefonlarından TV yayınlarının yüksek kalitede izlenebileceğini söyledi.

Mobile 3DTV projesinin, Bilkent Üniversitesi`nden Prof. Dr. Levent Onural`ın önderliğindeki Üç Boyutlu Televizyon (3DTV) projesinde edinilen bilgilerin, telsiz iletişim için uyarlanmasını hedefleyen bir proje olduğunu anlatan Akar, projede 4 ülkenin 6 araştırma kurumundan çok sayıda biliminsanının çalıştığını kaydetti. Akar, proje ortakları arasında Digital Video Broadcast-Handheld (DVB-H) konusundaki çalışmalarıyla dünyada liderlik yapan Tampere Üniversitesi, MPEG2-MPEG4-H.264 gibi video kodlama standartlarında çok aktif olan HHI, mültimedya donanımları konusunda çok başarılı şirketlerinden birisi olan MMS`in de bulunduğunu aktardı.

AVRUPA`DA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

AB`nin cep telefonundan televizyon yayın teknolojisi olarak DVB-H`i destekleme kararı aldığını bildiren Akar, bu teknolojinin cep telefonunun dev ülkelerinden Finlandiya`da da yaygın bir şekilde kullanıldığını dile getirdi. Projenin ana amacının DVB-H üzerinden üç boyutlu yayın yapmak olduğunu kaydeden Akar, ayrıca üçüncü boyut için gerekli görüntülemeyi sağlayacak yeni nesil ekranlara sahip cep telefonlarının da tasarlandığına işaret etti. Türkiye`de sayısal yayıncılığa geçişle birlikte üç boyutlu televizyonlardaki yayın kalitesinin cep telefonundan da yakalanacağını dile getiren Akar, `Üç boyutlu TV`nin Japonya`da deneme yayınları başladı. Bu ülkede televizyon seyredilebilecek mobil cihazlar çok satıyor. Biz bu teknolojinin Avrupa versiyonunu gerekleştireceğiz` diye konuştu.

Üçüncü Boyut`un açısı ayarlanıyor

PROF. Dr. Gözde Akar, beş iş paketinden oluşan projede Türkiye`deki araştırmacıların, hataya dayanıklı üç boyutlu videonun iletiminin koordinasyonunu üstlendiklerini dile getirdi. Akar, ayrıca üç boyutlu görüntülemede kullanılacak cep telefonu işlemcisi üzerinde de pek çok yenilik yaptıklarını aktardı. Üç boyutlu görüntüleme sağlayan cep telefonunun işlemcisine yeni özellikler katacak yazılımlar geliştirdiklerini belirten Akar, `Mesela, üç boyutlu görüntüyü görebilmek için doğru açıyı bulmak gerekiyor. Burada yaptığımız bir sensör elin hareketini algılıyor ve buna göre üç boyutlu görüntünün net açısını ayarlıyor` dedi. Akar, proje kapsamında ayrıca cep telefonundan üç boyutlu oyunların oynanabileceğini ve her türlü simülasyonun da üç boyutlu olabileceğini sözlerine ekledi.